Posted by jinson on 7:52 No comments

Чудесен пай със зелен лук, който е подходящ за всеки сезон. Най-много го препоръчвам за началото на пролетта, когато вече има на пазара пресен лук. А на тези, които имат зеленчукова градина, направо им завиждам. С тази рецепта могат да имат разкошна закуска, когато си пожелаят. Защото, да ви кажа честно, трудно може да се намери българин, който да не харесва ястие с лук.



Това е доста лесна рецепта и не отнема много време. Можете да сервирате по всяко време на деня както за закуска, така и за лек обяд или вечеря.
Комбинацията от сварени яйца и зелен лук е включена в списъка на класическите аромати, които са ни познати от детството. Този пай ще изчезне за минути, след като го сервирате!
Съставки
300 грама брашно;
300 грама заквасена сметана;
150 гр масло;
6 броя яйца;
100 грама зелен лук;
По 0.5 чаена лъжичка сол и захар;
1.5 чаена лъжичка бакпулвер
Инструкции
Предварително подгответе всички продукти за готвене на тестото и плънката.

Първо приготвяме пълнежа. За целта сваряваме 4 яйца. За да станат твърдо сварени се иска 5-6 минути варене на средно силен котлон. След това ги заливаме със студена вода и оставяме да изстинат добре, за да се обелят по-лесно.След като ги обелим, нарязваме на кубчета. Пресният лук почистваме и нарязваме на ситно. След това, яйцата и лукът са смесват внимателно;

За да замесим тестото, първо смесваме сметаната със солта и захарта. Сместа се разбърква докато се разтворят. Добавяме разтопеното масло и накрая останалите две яйца разбиваме. Пресятото брашно с бакпулвера се прибавят последни. Сместа трябва да бъде хомогенна;
Формата за печене намазваме с масло и изливаме малко повече от половината тесто. Слагаме внимателно плънката от лук и яйца, като разпределяме равномерно. Отгоре сипваме останалата част от тестото.
Паят се пече за 35-40 минути на 180-200 градуса, разбира се, според уговорката за това каква фурна имате. Когато паят придобие хубав златист загар отгоре, значи е готов!
Сервирайте с айран и да ви е сладко!
  
Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар